Relaciones interpersonales en la era del post-confinamiento. Autora: Elia Garcia

Relaciones interpersonales en la era del post-confinamiento. Autora: Elia Garcia

Juliol de 2014, primer dia d’aventura per Namíbia, dues amigues viatgem en 4 x 4, al nostre aire. Rumb al sud, circulo per l’esquerra, seguim indicacions escrites de l’agència per a sortir de la capital, Windhoek; difícil combinar tant de caos: el circulatori, el de conduir a l’inrevés, el de l’anglès, el de la lectura de mapes irreals… Ens perdem irremeiablement: estem en el nord? Ens hem sortit de la carretera principal, conduïm per un poblat enorme, muntanyes de cases de uralita, molta gent; continuo conduint, veiem un accident de cotxe i sembla que hi ha un policia de trànsit. Ens aturem a 100 metres. Sortim les dues del cotxe, anem cap a ell. Preguntem i ens indica: reculeu i agafeu aquesta avinguda principal, porta al centre de la ciutat. De tornada al cotxe, veiem moltíssima gent envoltant-lo; una adolescent se’ns creua corrent i ens crida al seu pas alguna cosa que a penes entenc, encara que en un segon el processo i comprenc:…broken your window…

Estàvem en Katutura (“el lloc on no volem viure” en Herero), un barri de més d’un milió d’habitants sobrevivint en barraques, sense tot just treball, encara que net i ordenat; una marginalitat que envolta els supervivents de l’època de l’esclavisme de l’apartheid sud-africà que va acabar a principis dels 90, fa molt poquet… No estava en el nostre pla de viatge. Recomanen fer la visita amb agències especialitzades i en contacte amb els responsables civils de la població; és un entorn encara en construcció de relacions humanes sanes.

El contrast entre dues dones soles, de blanquíssima pell, i el grup d’homes que ens envoltava, negre fosc, era brutal i sens dubte podia semblar molt perillós. La finestra trencada del copilot i la reacció de les gents del lloc m’indicaven que aquell era un atac que no es podien permetre. Al costat de les cases, les dones intentaven ajudar amb escombres a netejar els vidres del seient. Al costat de la carretera estava jo intentant dialogar amb el més ancià, que assenyalava amb el braç a un grup que perseguia a dos nois pujol amunt: portaven la meva motxilla, la que vaig deixar oculta darrere del seient i que només contenia una càmera amb poques fotos. Els van enxampar. Em van portar la motxilla. Es va acostar el policia de trànsit d’abans, ens va indicar que esperéssim per a anar a comissaria, a uns 500 metres d’allí. Es va acostar més policia, va aparèixer una dona, l’única entre tots ells; vestida amb uniforme verd i barret imponent em va somriure i em vaig tranquil·litzar. La meva mirada i inclinació de cap en senyal d’agraïment cap a ella li va arribar i em va tornar a somriure… Que meravellós pot ser un somriure…

De seguida dos cotxes ens van donar instrucció d’encaixar el nostre entre ells i sortiríem d’allí. Us he dit que estàvem en el barri més conflictiu de Namíbia i un dels més perillosos de l’Àfrica subsahariana?

Arribàrem a un recinte barrat i vigilat, la comissaria. La dona uniformada de verd ens esperava dins, ja darrere del taulell enreixat. Mentre ella anava escrivint a mà i en anglès perfecte un informe, van arribar els dos pispes detinguts, van passar pel nostre costat, van entrar en el recinte tancat i per una porta central vaig suposar que els portaven als calabossos. La redacció de l’escrit transcorria amb lentitud i bona lletra, literalment. Parlem una mica, em va comentar que ella no patrullava pels carrers de Katutura, no ho feia cap dona. Van anar a buscar-la allí perquè, fent una excepció, vingués a acollir-nos. De seguida em vaig adonar: volien tranquil·litzar-nos amb la seva presència, i de debò que ho van aconseguir.

L’informe no era tal, sinó una denúncia: volia que la signés acusant els nois. Però jo no els havia vist en persona cometre el delicte i em negava a fer-lo. Ella tenia temps, insistia, amb suavitat i amb fermesa. M’ho va explicar i ho vaig entendre: necessitaven fer constar d’alguna manera el que havia passat per a poder actuar amb aquells nois. Com deia abans, la comunitat no s’ho podia permetre. Començaven a veure una nova llum, i aquests comportaments calia aïllar-los i corregir-los. Sobretot perquè el turisme s’estava convertint en una espècie de nova manera de generar treball i alegria en aquell entorn tan fràgil.

Consensuàrem i vaig signar un relat on donava a entendre amb paraules semblants a “sembla ser que”, i afegint que les gents del poble, a les quals vaig veure córrer darrere d’un parell de persones, em van retornar la motxilla sostreta. La dona-policia va quedar satisfeta. Vaig entendre que acabàvem d’integrar-nos en la seva col·lectivitat, almenys aquest dia i a aquesta hora, fent el que en el seu conjunt aquesta necessitava per a harmonitzar-se de nou. No oblidem que amb la nostra presència, òbviament sense voler-ho, va ocórrer un fet desestabilitzador.

Dues hores més tard ens van portar un altre 4×4 i seguim el nostre camí al desert més antic del món, el Namib.

Aquesta anècdota ens pot semblar un esdeveniment llunyà a nosaltres; ben al contrari, sabem que l’hem pogut viure situacions d’aquesta mena de naturalesa, alguns més que uns altres, en els nostres entorns laborals, familiars, socials, comunitaris.

Treballant com a directiva d’equips en l’empresa privada, des de les primeres setmanes en aquest tipus de responsabilitat ho vaig veure clar: l’equip ha de ser de confiança i tenir confiança en i entre els seus membres. En Katutura vaig reafirmar la filosofia de la vida en grup:

  • No importa el que tinguis, importa el que ets, la teva naturalesa humana.
  • La sensibilitat a viure el “nosaltres” la tenim de naixement. Som animals socials, tenim un cervell social que ens permet connectar instintivament amb els altres. Sigui com sigui la teva aparença física, el teu estatus econòmic, els teus bens materials, el teu origen, la teva cultura i la teva educació, el nosaltres existeix sempre en les relacions del “aquí i ara”.
  • En qualsevol circumstància, temps i lloc fem grup.
  • L’harmonia de la vida col·lectiva ha de ser preservada per tots els integrants: la responsabilitat neix en l’individu i després es fa una posada en comú.
  • El bategar comú d’un grup es nodreix del que uneix als seus individus.
  • La persona més escoltada d’entrada és el que té la veu de l’experiència.
  • La veu la donem als que, amb la seva experiència i autenticitat, demostren que procuren pel conjunt.
  • La nostra responsabilitat, començant per un mateix, és confiar en aquesta veu-líder, o no fer-ho, o no fer ni una cosa ni l’altra.
  • Tot acte genera conseqüències, per acció o omissió. La confiança, o desconfiança, es genera en cada actuació.
  • Comportaments distorsionadors de la pau en les relacions de la comunitat han de ser identificats, perseguits, aïllats de la resta del grup, corregits i, si és necessari, expulsats (un bon símil és comparar aquesta acció amb el que actualment estem fent amb el COVID19).

Sóc una enamorada de l’Àfrica subsahariana. En un dels meus viatges per la zona, una nit vaig dormir a la intempèrie en la qual diuen és l’àrea d’on va sortir l’Homo Sapiens, el nostre inici com a espècie humana: el Makgadikgadi, una regió avui àrida en Bostwana l’origen de la qual va ser un dels llacs més grans de l’Àfrica que es va assecar fa més de 200 mil anys.

Del sud del continent africà també prové la filosofia ancestral Ubuntu, impressionants reflexions socials que, al meu entendre, necessitem observar i integrar en les nostres relacions per a poder recuperar-nos i transformar-nos. Quantes coses provenen d’aquesta zona, veritat? Casualitat, causalitat?

El Ubuntu contempla a la Humanitat com un tot i està en l’extrem oposat de la filosofia de l’individualisme. Apel·la a la solidaritat del grup i, en aquest sentit, encaixa a la perfecció amb la conducta de molts pobles africans; el grup és on els seus individus es donen suport uns a altres per a sobreviure en entorns normalment hostils. Com va fer l’Homo Sapiens en els temps de mamuts i altres entorns agressius.

Aplicada a Sud-àfrica, ara en pau després de tants anys d’apartheid, va ser aquesta filosofia la que va guiar en tot moment a la Comissió de la Veritat i la Reconciliació, creada per Nelson Mandela; la que va il·luminar el naixement de la nació de l’Arc de Sant Martí, com es coneix avui a aquest país. Amb l’excarceració de Mandela en 1990, Namíbia va abandonar l’apartheid, i així també Katutura va començar la seva regeneració.

“En aquells vells temps en què érem joves, viatjàvem a través del país. Ens deteníem als pobles i ningú ens donava menjar o aigua. Una vegada, en una d’aquestes parades, la gent ens va donar menjar i, et dic, aquest és un aspecte de Ubuntu, però el Ubuntu té molts aspectes. Ubuntu no significa que aquesta gent no hagi de guardar per a si mateixos, la pregunta és: estàs per a fer alguna cosa amb la finalitat de formar part de la teva comunitat per a així anar millorant-la? Aquestes són les coses importants de la vida i si algun pot fer això és una cosa molt important que hauríem d’apreciar”. Així va definir el mateix Mandela al Ubuntu durant una entrevista que li va realitzar el periodista Tim Modise.

La frase “Sóc perquè nosaltres som” és un bon intent d’emmarcar al Ubuntu.

L’arquebisbe i també Premi Nobel de la Pau sud-africà Desmond Tutu ho va expressar així: “Una persona amb Ubuntu és oberta i està disponible per als altres, dona suport als altres, no se sent amenaçada quan uns altres són capaços i són bons en alguna cosa, perquè està segura de si mateixa ja que sap que pertany a una gran totalitat, que es decreix quan altres persones són humiliades o menyspreades, quan uns altres són torturats o oprimits”.

Alejandro Magno ja ho va dir: de la conducta de cadascun depèn la destinació de tots.

Uns mesos abans del confinament estava ficada de ple a generar i expandir coneixement sobre les relacions humanes basades en el Ubuntu, quan entre lectures reflexives va caure a les meves mans un article de Víctor Corcoba Herrero en Diari 16, publicat el passat 24 de febrer. Es titulava “Desafiament permanent i propòsit comú”, molt recomanable la seva lectura; en ell ja ens detallava els seus pensaments al voltant de la família humanitat, i ens urgia: “Ja està bé de perseguir el poder i de perdre humanitat”. I entre altres reflexions, ens deia: “Els grans avanços sempre són més duradors i autèntics si es protagonitzen des del poble i per al poble, participant aquest dels fruits del progrés.”

Ho relata així un conte africà molt popular:

“Un antropòleg va proposar un joc als nens d’una tribu africana. Va posar una cistella plena de fruites prop d’un arbre i els va dir als nens que aquell que arribés primer guanyaria totes les fruites. Quan va donar el senyal de córrer, tots els nens es van agafar de les mans i van córrer junts per a agafar la cistella, després es van asseure junts a gaudir del premi. Quan l’antropòleg els va preguntar per què havien corregut així, si un només podia guanyar totes les fruites, van respondre:

Ubuntu, com un de nosaltres pot ser feliç si tots els altres estan tristos?”

Estem al maig de 2020, Fase 0 de la desescalada a l’espera de començar la nova era post-confinament. Escric aquest article en les hores prèvies al meu passeig diari, per fi permès per les autoritats competents en el nostre estat d’alarma. La meva convicció s’ha reforçat en aquest període de reclusió: les relacions humanes basades en el Ubuntu ens fan vibrar cohesionadament per a focalitzar-nos en els canvis que necessitem com a persones, com a societat, com a Humanitat, en un món híper-globalitzat. Ho estem vivint: ens diuen que hem de respectar l’aïllament social i contestem que “què t’ampatolles”, que serà distanciament físic per obligació i cautela, però que de deixar les relacions socials ni parlar-ne. I ens llancem a un nou frenesí de reunions per internet, vídeo-trucades amb tothom, assajos múltiples on-line, cursos i tallers per Zoom/Hangouts/Teams/Skype/Jitsi…, i tot allò que la tecnologia actual ens permet per continuar considerant-nos animals socials, humans, per continuar sent persones. I trobem molt a faltar les abraçades reals…

Com va dir Joan Quintana, fundador de l’Institut Relacional, en una xerrada on-line fa uns dies: Som éssers relacionals, i ens coneixem justament relacionant-nos. Experimentem que tots som “UN” i ho fem confinats.

Així doncs les coses, sóc de l’opinió que, per a prevenir majors atzagaiades i millorar-nos, ara és el moment de regenerar-nos, com Katutura. Necessitem de nou emprendre sens falta un reenfocament en una manera de viure en solidaritat, cooperació, humilitat, confiança, responsabilitat, comprensió empàtica; valors-base de les noves relacions interpersonals que cal recuperar en totes les arestes de l’existència, de manera holística i transversal, per a així ser fidels a la nostra essència original, en harmonia amb el Planeta Terra, en comunió amb Gaia.

Sumem-nos a les relacions Ubuntu!

 

Autora: Elia García Saura, impulsora de #RelacionsUbuntu, vinculada a MIESES GLOBAL

Por |2020-05-17T18:58:50+00:00mayo 10th, 2020|Categorías: Articles|Etiquetas: |Sin comentarios

Share This Story, Choose Your Platform!

Sobre el Autor:

Deja tu comentario

Relaciones interpersonales en la era del post-confinamiento. Autora: Elia Garcia

Julio de 2014, primer día de aventura por Namibia, viajamos dos amigas en 4 x 4, a nuestro aire. Rumbo al sur, circulo por la izquierda, seguimos indicaciones escritas de la agencia para salir de la capital, Windhoek; difícil combinar tanto caos: el circulatorio, el de conducir al revés, el del inglés, el de la lectura de mapas irreales… Nos perdemos irremediablemente: estamos ¿en el norte? Nos hemos salido de la carretera principal, conducimos por un poblado enorme, montañas de casas de uralita, mucha gente; sigo conduciendo, vemos un accidente de coche y parece que hay un policía de tráfico. Paro a 100 metros. Salimos las dos del coche, vamos hacia él. Preguntamos y nos indica: reculad y cogéis esta avenida principal, lleva al centro de la ciudad. De vuelta al coche, vemos muchísima gente rodeándolo; una adolecente se nos cruza corriendo y nos grita a su paso algo que apenas entiendo, aunque en un segundo lo proceso y comprendo:… broken your window…

Estábamos en Katutura (“el lugar donde no queremos vivir” en Herero), un barrio de más de un millón de habitantes sobreviviendo en chabolas, sin apenas trabajo, aunque limpio y ordenado; una marginalidad que envuelve a los supervivientes de la época del esclavismo del apartheid sudafricano que acabó a principios de los 90, hace apenas unos años… No estaba en nuestro plan de viaje. Recomiendan hacer la visita con agencias especializadas y en contacto con los responsables civiles de la población; es un entorno todavía en construcción de relaciones humanas sanas.

El contraste entre dos mujeres solas, de blanquísima piel, y el grupo de hombres que nos rodeaba, negro oscuro, era brutal y a todas luces podía parecer muy peligroso. La ventana rota del copiloto y la reacción de las gentes del lugar me indicaban que aquel era un ataque que no se podían permitir. En el lado de las casas, las mujeres intentaban ayudar con escobas a limpiar los cristales del asiento. En el lado de la carretera estaba yo intentando dialogar con el más anciano, que señalaba con el brazo a un grupo que perseguía a dos chichos colina arriba: llevaban mi mochila, la que dejé oculta detrás del asiento y que sólo contenía una cámara con apenas fotos. Los pillaron. Me trajeron la mochila. Se acercó el policía de tráfico de antes, nos indicó que esperásemos para ir a comisaría, a unos 500 metros de allí. Se acercó más policía, apareció una mujer, la única entre todos ellos; vestida con uniforme verde y sombrero imponente me sonrió y me tranquilicé. Mi mirada e inclinación de cabeza en señal de agradecimiento hacia ella le llegó y me volvió a sonreir… Qué maravillosa puede ser una sonrisa…

En seguida dos coches nos dieron instrucción de encajar el nuestro entre ellos y saldríamos de allí. ¿Os he dicho que estábamos en el barrio más conflictivo de Namibia y uno de los más peligros del África subsahariana?

Llegamos a un recinto vallado y vigilado, la comisaría. La mujer uniformada de verde nos esperaba dentro, ya detrás del mostrador enrejado. Mientras ella iba escribiendo  a mano y en inglés perfecto un informe, llegaron los dos ladronzuelos detenidos, pasaron por nuestro lado, entraron en el recinto cerrado y por una puerta central supuse que los llevaban a los calabozos. La redacción del escrito transcurría con lentitud y buena letra, literalmente. Hablamos un poco, me comentó que ella no patrullaba por las calles de Katutura, no lo hacía ninguna mujer. Fueron a buscarla allí para que, haciendo una excepción, viniese a acogernos. Enseguida me di cuenta: querían tranquilizarnos con su presencia, y de verdad que lo lograron.

El informe no era tal, sino una denuncia: quería que la firmase acusando a los chicos. Pero yo no los había visto en persona cometer el delito y me negaba a hacerlo. Ella tenía tiempo, insistía, con suavidad  y con firmeza. Me lo explicó y lo entendí: necesitaban hacer constar de alguna manera lo que había pasado para poder actuar con aquellos chicos. Como decía antes, la comunidad no se lo podía permitir. Empezaban a ver una nueva luz, y esos comportamientos había que aislarlos y corregirlos. Sobre todo porque el turismo se estaba convirtiendo en una especie de nueva forma de generar trabajo y alegría en aquel entorno tan frágil.

Consensuamos y firmé un relato donde daba a entender con palabras parecidas a “parece ser que”, y añadiendo luego que las gentes del pueblo, a las que vi correr detrás de un par de personas a lo lejos, me devolvieron la mochila sustraída. La mujer-policía quedó satisfecha. Entendí que acabábamos de integrarnos en su colectividad, al menos ese día y a esa hora, haciendo lo que en su conjunto esta necesitaba para armonizarse de nuevo. No olvidemos que con nuestra presencia, obviamente sin quererlo, ocurrió un hecho desestabilizador.

Dos horas más tarde nos trajeron otro 4×4 y seguimos nuestro camino al desierto más antiguo del mundo, el Namib.

Esta anécdota nos puede parecer un acontecimiento lejano a nosotros; bien al contrario, sabemos que la naturaleza de este tipo de situaciones la hemos podido vivir, algunos más que otros, en nuestros entornos laborales, familiares, sociales, comunitarios.

Trabajando como directiva de equipos en la empresa privada, desde las primeras semanas en este tipo de responsabilidad lo vi claro: el equipo debe ser confiable y tener confianza en y entre sus miembros. En Katutura reafirmé la filosofía de la vida en grupo:

  • No importa lo que tengas, importa lo que eres, tu naturaleza humana.
  • La sensibilidad a vivir el “nosotros” la tenemos de nacimiento. Somos animales sociales, tenemos un cerebro social que nos permite conectar instintivamente con los otros. Sea cual sea tu apariencia física, tu estatus económico, tus bienes materiales, tu origen, tu cultura y tu educación, el nosotros existe siempre en las relaciones del “aquí y ahora”.
  • En cualquier circunstancia, tiempo y lugar hacemos grupo.
  • La armonía de la vida colectiva debe ser preservada por todos los integrantes: la responsabilidad nace en el individuo y luego se hace una puesta en común.
  • El latir común de un grupo se nutre de lo que une a sus individuos.
  • La persona más escuchada de entrada es al que tiene la voz de la experiencia.
  • La voz la damos a los que, con su experiencia y autenticidad, demuestran que procuran por el conjunto.
  • Nuestra responsabilidad, empezando por uno mismo, es confiar en esa voz-líder, o no hacerlo, o no hacer ni una cosa ni la otra.
  • Todo acto genera consecuencias, por acción u omisión. La confianza, o desconfianza, se genera en cada actuación.
  • Comportamientos distorsionantes de la paz en las relaciones de la comunidad deben ser identificados, perseguidos, aislados del resto del grupo, corregidos y, si es necesario, expulsados (un buen símil es comparar esta acción con lo que actualmente estamos haciendo con el COVID19).

Soy una enamorada del África subsahariana. En uno de mis viajes por la zona, una noche dormí a la intemperie en la que dicen es el área de donde salió el Homo Sapiens, nuestro principio como especie humana: el Makgadikgadi, una región hoy árida en Bostwana cuyo origen fue uno de los lagos más grandes de África que se secó hace más de 200 mil años.

Del sur del continente africano también proviene la filosofía ancestral Ubuntu, impresionantes reflexiones sociales que, a mi entender, necesitamos observar e integrar en nuestras relaciones para poder recuperarnos y transformarnos. Cuántas cosas provienen de esta zona, ¿verdad? ¿Casualidad, causalidad?

El Ubuntu contempla a la Humanidad como un todo y está en el extremo opuesto de la filosofía del individualismo. Apela a la solidaridad del grupo y, en este sentido, encaja a la perfección con la manera de proceder de muchos pueblos africanos; el grupo es donde sus individuos se apoyan unos en otros para sobrevivir en entornos normalmente hostiles. Como hizo el Homo Sapiens en los tiempos de mamuts y otros entornos agresivos.

Aplicada a Sudáfrica, ahora en paz después de tantos años de apartheid, fue esta filosofía la que guio en todo momento a la Comisión de la Verdad y la Reconciliación, creada por Nelson Mandela; la que alumbró el nacimiento de la nación del Arco Iris, como se conoce hoy a este país. Con la excarcelación de Mandela en 1990, Namibia abandonó el apartheid, y así también Katutura empezó su regeneración.

“En aquellos viejos tiempos en que éramos jóvenes, viajábamos a través del país. Nos deteníamos en los pueblos y nadie nos daba comida o agua. Una vez, en una de esas paradas, la gente nos dio comida y, te digo, ese es un aspecto de Ubuntu, pero el Ubuntu tiene muchos aspectos. Ubuntu no significa que esa gente no deba guardar para sí mismos, la pregunta es: ¿estás para hacer algo con el fin de formar parte de tu comunidad para así ir mejorándola? Estas son las cosas importantes de la vida y si alguno puede hacer esto es algo muy importante que deberíamos apreciar”. Así definió el propio Mandela al Ubuntu durante una entrevista que le realizó el periodista Tim Modise.

La frase “Soy porque nosotros somos” es un buen intento de enmarcar al Ubuntu.

El arzobispo y también Premio Nobel de la Paz sudafricano Desmond Tutu lo expresó así: “Una persona con Ubuntu es abierta y está disponible para los demás, respalda a los demás, no se siente amenazada cuando otros son capaces y son buenos en algo, porque está segura de sí misma ya que sabe que pertenece a una gran totalidad, que se decrece cuando otras personas son humilladas o menospreciadas, cuando otros son torturados u oprimidos”.

Alejandro Magno ya lo dijo: de la conducta de cada uno depende el destino de todos.

Unos meses antes del confinamiento estaba metida de lleno en generar y expandir conocimiento sobre las relaciones humanas basadas en el Ubuntu,  cuando entre lecturas reflexivas cayó en mis manos un artículo de Víctor Corcoba Herrero en Diario 16, publicado el pasado 24 de febrero. Se titulaba “Desafío permanente y propósito común”, muy recomendable su lectura; en él ya nos detallaba sus pensamientos alrededor de la familia humanidad, y nos urgía: “Ya está bien de perseguir el poder y de perder humanidad”. Y entre otras reflexiones, nos decía: “Los grandes avances siempre son más duraderos y auténticos si se protagonizan desde el pueblo y para el pueblo, participando éste de los frutos del progreso.”

Lo relata así un cuento africano muy popular:

“Un antropólogo propuso un juego a los niños de una tribu africana. Posó una cesta llena de frutas cerca de un árbol y los dijo a los niños que aquel quienes llegara primero ganaría todas las frutas. Cuando dio la señal de correr, todos los niños se cogieron de las manos y corrieron juntos para coger la cesta, después se sentaron juntos a disfrutar del premio. Cuando el antropólogo les preguntó por qué habían corrido así, si uno solo podía ganar todas las frutas, respondieron:

Ubuntu, ¿cómo uno de nosotros puede ser feliz si todos los otros están tristes?”

Estamos en mayo de 2020, Fase 0 de la desescalada a la espera de empezar la nueva era post-confinamiento. Escribo este artículo en las horas previas a mi paseo diario, por fin permitido por las autoridades competentes en nuestro estado de alarma. Mi convicción se ha reforzado en este período de reclusión: las relaciones humanas basadas en el Ubuntu nos hacen vibrar cohesionadamente para focalizarnos en los cambios que necesitamos como personas, como sociedad, como Humanidad, en un mundo híper-globalizado. Lo estamos viviendo: nos dicen que debemos respetar el aislamiento social y contestamos que “pa-tu-tía”, que será distanciamiento físico por obligación y cautela, pero que de dejar las relaciones sociales ni hablar. Y nos lanzamos a un nuevo frenesí de reuniones por internet, vídeo-llamadas con  todo el mundo, ensayos múltiples on-line, cursos y talleres por Zoom/Hangouts/Team/Skype/Jitsi…, y todo lo que la tecnología actual nos permite para seguir considerándonos animales sociales, humanos, para seguir siendo personas. Y echamos mucho de menos los abrazos reales…

Como dijo Joan Quintana, fundador del Instituto Relacional, en una charla on-line hace unos días: Somos seres relacionales, y nos conocemos justamente relacionándonos. Experimentamos que todos somos “UNO” y lo hacemos confinados.

Así pues las cosas, soy de la opinión de que, para prevenir mayores desaguisados y mejorarnos, ahora es el momento de regenerarnos, como Katutura. Necesitamos de nuevo acometer sin falta un reenfoque en una manera de vivir en solidaridad, cooperación, humildad, confianza, responsabilidad, comprensión empática; valores-base de las nuevas relaciones interpersonales que se nos impone recuperar en todas las aristas de la existencia, de forma holística y transversalmente, para así ser fieles a nuestra esencia original, en armonía con el Planeta Tierra, en comunión con Gaia.

¡Sumémonos a las relaciones Ubuntu!

 

  Autora: Elia García Saura, impulsora de #RelacionsUbuntu , vinculada a MIESES GLOBAL

 

Por |2020-05-10T22:47:19+00:00mayo 10th, 2020|Categorías: Artículos|Etiquetas: |Sin comentarios

Share This Story, Choose Your Platform!

Sobre el Autor:

Deja tu comentario

Ir a Arriba